Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Llista de distribució

Subscriu-te a la nostra llista d'activitats per conèixer les darreres novetats

Subscriu-te

PRESENTACIÓ

L'Observatori de l'Ebre ofereix un conjunt de tallers científics per a estudiants des de primària fins a batxillerat. Aquests tallers estan contextualitzats en el programa de la matèria i alhora en els àmbits en què investiga aquest centre. Aquest curs s'ofereixen els tallers de telescopis, òptica, magnetisme, astronomia i vulcanologia. Cada taller consta d'una part introductòria dels conceptes que es treballaran i una part pràctica que constitueix la part central del taller. 

Requereixen reserva prèvia. La inscripció als tallers es pot fer mitjançant el següent formulari

Per a més informació contactar amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al telf 977500511.


ELS TALLERS

 Telescopis (Primària)

Aquest taller pretén apropar l’Astronomia als estudiants de primària. El taller consisteix en una xerrada sobre el sistema solar en la que es parla sobre el nostre lloc a l'univers, el perquè hi ha vida a la terra, etc... Es tracta d’una xerrada molt interactiva on els nens i nenes poder preguntar aquells dubtes que tinguin. Els alumnes construeixen un petit telescopi refractor i es visita el pavelló astronòmic de l’Observatori on poden veure els telescopis que hi ha, descobrir què són les taques solars i fer observació del sol amb el celòstat (sempre que el temps ho permeti).

Taller per a grups superiors a 25 alumnes amb un màxim de 50. L’activitat es realitza en dos grups. El taller té una durada de 2 hores i el preu és de 9 euros per alumne.

 Òptica i telescopis (Secundària i Batxillerat)

Taller dirigit a estudiants de secundària i batxillerat. Consisteix en una exposició pràctica d'alguns conceptes fonamentals d'òptica, com la radiació electromagnètica, reflexió, refracció i índex de refracció, fibra òptica, tipus de lents, funcionament de l'ull humà, etc. Els alumnes construeixen un petit telescopi refractor i es visita el pavelló astronòmic de l’Observatori.

Taller per a grups superiors a 10 persones amb un màxim de 20. El taller té una durada de 2 hores i el preu és de 9 euros per alumne.

 

 Magnetisme (Batxillerat)

Certs materials que podem trobar a la natura posseeixen propietats “màgiques” d’atracció i repulsió; són els que coneixem com imants. Aquest taller està centrat en consolidar els coneixements sobre les propietats magnètiques i elèctriques dels diferents materials i a més, les propietats del camp magnètic de la Terra. Per assolir aquests objectius es pretén fer una sèrie d’experiments molt vistosos per a que ajudin als alumnes a entendre el concepte de camp magnètic i línies de força. Una altra propietat magnètica peculiar és la Levitació Magnètica que experimenten els superconductors refredats a temperatures molt baixes. Ens ajudarem de nitrogen líquid i comprovarem la levitació magnètica, mecanisme en què es basen els LEVTRENS.

Taller per a grups superiors a 15 persones amb un màxim de 20. El taller té una durada de 2 hores i el preu és de 17 euros per alumne.

 Astronomia (Secundària) 

astronomiaSovint es parla de l’Astronomia com la ciència més antiga. I és que la curiositat per entendre l’espai ha despertat la curiositat de la humanitat des de fa segles en totes les cultures. Durant el s. XX, els avenços en aquesta matèria ens permeten explicar com es va originar l’univers i tot el que el forma de dimensions astronòmiques (forats negres, galàxies, nebuloses, sistemes planetaris, satèl·lits, cometes, meteorits, eclipsis, constel·lacions, estacions de l’any, …). Tot es va originar en un punt singular, on les lleis de la física clàssica no serveixen: el Big Bang, quan es van formar les partícules de mides increïblement petites que formen la matèria coneguda: electrons, protons, neutrons, … els àtoms. I  parlarem d’un lloc on intenten reproduir aquest instant inicial i la interacció entre partícules en els experiments que duen a terme al CERN, a l’accelerador de partícules de Ginebra. Finalment, presentarem les eines informàtiques que ens permeten l’estudi autònom d’aquesta matèria, així com alguns petits experiments que ens ajuden a entendre-ho tot millor.

Taller per a grups superiors a 10 persones. El taller té una durada de 2 hores i el preu és de 9 euros per alumne.

 Vulcanologia (Secundària)

vulcanoAssociats als fenòmens sísmics dels que, malauradament, hem tingut dos exemples terrorífics als terratrèmols de Turquia, Síria, el Kurdistan i el Marroc, en altres zones del planeta els moviments sísmics van acompanyats també per erupcions volcàniques que la població ha de conèixer per poder-hi conviure amb “seguretat.” Començarem amb un Kahoot sobre els volcans per veure el nivell de coneixement sobre aquest tema i a partir de l’erupció volcànica produïda el 19 de setembre de 2021 a l’illa de La Palma, explicarem les característiques dels volcans, de les erupcions i dels materials que emet el volcà: gasos, piroclasts -arena volcànica i lapil·li- i lava de diferents tipus. Acompanya el taller una sèrie d’experiments pràctics que reprodueixen amb senzills models el que passa abans i durant l’erupció. I acabarem tot explicant les conseqüències en l’etapa que denominem post-volcà, que no se sap quina és pitjor.

Aquest taller es complementa introduint els conceptes bàsics de Sismologia que responen a preguntes com: Què són els terratrèmols. Per què i on es produeixen? Com s'enregistren?

sismica instruments figura6

Taller per a grups superiors a 10 persones. El taller té una durada de 2 hores i el preu és de 9 euros per alumne.