La Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre conserva un fons significatiu de mapes de tot el món, dels segles XIX i XX, que són el reflex de l’activitat del centre al llarg de més d’un segle.

Roquetes, 9 de maig de 2017--Fruit del recent conveni entre l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Observatori de l’Ebre, s’han inventariat 1800 mapes històrics del fons de la biblioteca de l’Observatori de l’Ebre, generant una nova col·lecció especial al Catàleg de la Universitat Ramon Llull i al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). Els mapes més significatius d’aquesta col·lecció han estat digitalitzats per l’ICGC, que els ha publicat a la Cartoteca Digital, de manera que són consultables lliurement.

La col·lecció de mapes de l’Observatori està formada per un conjunt de mapes que inclouen des de mapes topogràfics publicats pels serveis cartogràfics oficials espanyols—amb una important representació de fulls del mapa d’Espanya a escala 1:50.000, incloses les edicions de la guerra civil—fins a mapes locals de les poblacions de Roquetes, Tortosa i del Delta de l’Ebre. També hi ha molts mapes geomagnètics, geològics, geofísics, meteorològics, cartes nàutiques, cartes del cel, alguns mapes d’estacions sísmiques o de franges de la totalitat dels eclipsis; però també mapes i plànols locals, de traçats de línies de ferrocarrils, i fins i tot una petita joia com són dos manuscrits de J. J. Landerer, un geòleg i astrònom pioner i mecenes de l’Observatori de l’Ebre.

Plànol de Benifassà, J.J. Landerer (1871)

Plànol de Benifassà, J.J. Landerer (1871)

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un Institut Universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

 

Contacte: Pere Quintana, Cap de Premsa, Observatori de l’Ebre. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. 977 500 511.