Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

El conveni regula la col·laboració entre l'Observatori de l'Ebre (OE) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) durant els propers 5 anys i garanteix la continuïtat d'una relació científica iniciada l'any 1920.

Estació meteorològica de l'Observatori.Roquetes, 17 de desembre de 2014. - El conveni permetrà que l'AEMET segueixi mantenint el seu programa d'observació a l'OE i garantirà la continuïtat de les sèries de dades climatològiques. Alhora, l'OE podrà seguir utilitzant, amb fins científics, els diferents equips d'observació que l'AEMET té instal·lats en el mateix, així com les dades que s'obtinguin amb aquests equips. El conveni també garanteix la presència d'observadors meteorològics de l'AEMET a l'OE. Finalment, les dues institucions col·laboraran en els projectes d'investigació i desenvolupament que siguin d'interès comú.

Actualment, l'AEMET té diversos instruments meteorològics instal·lats a l'OE, que integren, d'una banda, una estació d'observació sinòptica i, per una altra, mesures de radiació global, directa, difusa i ultraviolada. Les dades d'aquests instruments garanteixen la continuïtat de la sèrie climatològica de l'OE, iniciada a finals del segle XIX pels fundadors de l'OE, la Companyia de Jesús. Els instruments són operats per observadors meteorològics d'AEMET i personal tècnic de l'Observatori de l'Ebre.

L'actual conveni, que finalitza aquest any, fou signat per l'AEMET i l'OE l'any 2009, amb una vigència de 5 anys. Aquest conveni succeeix a un conveni anterior signat per l'antic Institut Nacional de Meteorologia (INM) i l'OE, l'any 2005. L'AEMET forma part del Patronat de l'OE des de 2005.

L'estreta relació científica entre l'INM, ara AEMET, i l'OE neix el 1920 i s'ha mantingut fins a l'actualitat.

L'Observatori de l’Ebre és una fundació destinada a la recerca, l’observació i la divulgació científica en l'àmbit de la geofísica. Va ser fundat l'any 1904 i està situat a Roquetes (Baix Ebre).  L'Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramón Llull,  està vinculat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i al seu patronat, conjuntament amb aquestes dues institucions, també s'hi troben l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Institut Geogràfic Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. 

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) té com a objectiu el desenvolupament, implantació, i prestació dels serveis meteorològics de competència de l'Estat i el suport a l'exercici d'altres polítiques públiques i activitats privades, contribuint a la seguretat de persones i béns, i al benestar i desenvolupament sostenible de la societat espanyola. L'Agència ostenta la condició d'autoritat meteorològica de l'Estat, així com la condició d'autoritat meteorològica aeronàutica.