Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Llista de distribució

Subscriu-te a la nostra llista d'activitats per conèixer les darreres novetats

Subscriu-te

Com és tradició, el proper diumenge 22 de novembre l'Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull - Consell Superior d'Investigacions Científiques) organitza la Jornada de Portes Obertes, en el marc de la 20a setmana de la Ciència i del projecte "Anys de Llum a la Ciutat". La jornada consistirà en una conferència, a càrrec de l'historiador de la ciència Antoni Roca, i en una visita guiada.

 

La jornada, que és gratuïta i no requereix reserva prèvia, s'organitzarà de la següent manera:

  • 11:30 Conferència: La “facultat de ciències” de Tortosa: Lànderer, Paulí i Ferran a càrrec del Dr. Antoni Roca. Conferència dintre del marc de l’exposició Anys de Llum a la Ciutat per presentar els personatges científics més rellevants de la zona de finals del segle XIX al XX.
  • 12:30 Visita guiada. Visita guiada a les instal·lacions de l’Observatori per donar a conèixer el seu llegat històric, patrimonial i la recerca que s’hi ha fet i s’hi fa actualment. Es visitaran els pavellons solar, meteorològic i sísmic. La visita es farà a càrrec dels mateixos investigadors del centre.
  • 13:30 Visita a la Biblioteca i a l'Exposició "La mirada microscòpica". Dintre del recorregut de la visita guiada es podrà visitar la biblioteca i l'exposició dedicada als personatges científics de la època: Landerer, Paulí i Ferran.

obsebre cartell jornada portes obertes 2015 2En els anys finals del segle XIX, les iniciatives i l'actuació científica i tècnica de Josep Joaquim Lànderer, Jaume Ferran i Innocent Paulí situaren Tortosa en l'avantguarda de la ciència i de la tècnica en camps tan diversos com la paleontologia, l'astronomia, la microbiologia, la fotografia, la telefonia i l'electrotècnia. Tots tres acabaren tenint trajectòries diferents: Lànderer instal·lat a Tortosa, aconsellà la Companyia de Jesús en la orientació i fins i tot l'emplaçament de l'Observatori de l'Ebre; Ferran i Paulí, traslladats a Barcelona, participaren en les primeres etapes de la recerca microbiològica a Catalunya. De l'acció de tots tres en queda un patrimoni científic, tècnic i cultural molt rellevant i ben viu.

Antoni Roca Rosell, el conferenciant, és professor d'història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya i membre del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (ETSEIB). Des de 2005 és el coordinador de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la mateixa Universitat. Des del 1993 fins al 2009 va ser president de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. El 2014, fou escollit membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia del mateix Institut. Roca centra els seus estudis en el patrimoni científic, tècnic i industrial, així com en el procés de difusió i d’assimilació de les idees científiques, principalment la física i l’enginyeria, a Catalunya i a Espanya, en el context de l’anomenada civilització europea, temàtiques sobre les quals ha publicat més d'un centenar d’articles i capítols de llibre així com una quinzena de llibres com a autor o coordinador.

"Anys de llum a la Ciutat"  és un tast artístic pensat per a un espectador inquiet amb ganes d'establir una reflexió personal posterior amb l'urbanisme, la música, la ciència, l'antropologia i l'empremta social i econòmica de la Tortosa del canvi de segle. En el marc del projecte, s'ha preparat una exposició a l'Observatori de l'Ebre: "La mirada microscòpica", on s'hi reflexiona sobre les mirades que Landerer, Ferran i Paulí van aportar a la investigació contemporània.

Entrada lliure dins del límit de les places disponibles. No cal fer reserva prèvia. Per a meś informació truqueu al 977 500 511 o escriviu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.