Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

L’EOS, el butlletí de notícies de l’Unió Americana de Geofísica (AGU), es fa ressò d’un article liderat per J.M. Torta, de l’Observatori de l’Ebre, realitzat en col·laboració amb un grup de l'Institut Geomodels de la Universitat de Barcelona, i publicat recentment a la revista científica Space Weather.

Roquetes, 23 de maig de 2017--L'amenaça a les xarxes de transport d’energia durant les tempestes geomagnètiques ocasionades per una erupció solar rau en que es poden induir forts corrents elèctrics en aquestes línies i els seus transformadors. Per complicar les coses la intensitat d'aquests corrents també depèn de la conductivitat del sòl que hi ha a sota. Això varia amb el tipus de roca i pot canviar de manera significativa a les fronteres geològiques o quan hi són presents grans masses d'aigua com la Mediterrània o l’Atlàntic.

fotospaceweather1 cropped main 800x600L’estudi de Torta i coautors revela com mitjançant campanyes de mesura de la conductivitat del terreny es poden millorar les prediccions sobre la vulnerabilitat de la xarxa nacional de transport elèctric d’alta tensió en front les tempestes solars. Per avaluar la utilitat d’aquestes mesures, els autors van dur a terme una prospecció magneto-tel·lúrica (MT) prop d'una subestació situada a Vandellòs, a prop de la central nuclear.

Amb una determinada mètrica de rendiment del model, les lectures MT milloren l'exactitud de les prediccions en un factor 8. El mètode podria ser utilitzat per altres països que tracten d'avaluar la seva vulnerabilitat en front  la meteorologia espacial.

Contacte: J.M. Torta, Investigador, Observatori de l’Ebre, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977 500 511.