Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Roquetes (Tarragona), 17 de novembre de 2015--El proper mes de desembre, l'Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull - Consell Superior d'Investigacions Científiques) celebrarà el 20è aniversari de la seva presència a l'Antàrtida, amb l'inici dels treballs de la imminent campanya antàrtica a la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I.

La principal novetat d'aquesta campanya rau en la realització de treballs preliminars per a la instal·lació d'un nou instrument que, d'aquí un any, realitzarà automàticament les mesures geomagnètiques absolutes. Actualment aquestes mesures es prenen manualment, el que les limita als períodes de campanya. La completa automatització dels registres permetrà tenir mesures absolutes tot l'any.

La campanya també servirà per a realitzar les tasques habituals de recuperació de les dades que s'han recollit de manera automàtica durant l'hivern austral de 2015 i per a la realització del necessari manteniment i calibratge de la instrumentació. Aquests treballs permetran mantenir i estendre les sèries de dades històriques de la Base Joan Carles I, així com realitzar les activitats de disseminació i difusió dels resultats lligats a la campanya actual. La campanya es dividirà en dues fases: Miquel Ibañez cobrirà la primera i Javier Carmona la segona.

Les activitats de l'Observatori de l'Ebre a l'Antàrtida van començar a finals de 1995 amb la instal·lació dels pilars i les casetes que havien d'albergar un observatori geomagnètic automàtic. Els instruments de l'observatori es van instal·lar la campanya següent, al desembre de 1996. Des de llavors, els instruments han anat proporcionant registres continus de les variacions del camp geomagnètic en aquest emplaçament remot, conformant una de les sèries de dades històriques més completes de la investigació polar espanyola.

L'observatori s'ha anat ampliant i modernitzant progressivament. En primer lloc, es va afegir la possibilitat de transmetre les dades automàticament via satèl·lit i, més recentment, en col·laboració amb un grup d'enginyers de La Salle (Universitat Ramon Llull), s'ha assajat la transmissió de les mateixes dades via ràdio, mitjançant rebot ionosfèric múltiple, el que suposa un important repte en l'àmbit de les telecomunicacions. A nivell instrumental, l'observatori geofísic va millorar la seva capacitat d'observació a la campanya 2004-2005, amb la instal·lació d'un sondejador ionosfèric d'incidència vertical. Aquest instrument permet estudiar l'estat de la ionosfera terrestre en l'àrea geogràfica propera a l'instrument.

L'objectiu principal de la presència de l'Observatori de l'Ebre a la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I és assegurar el registre continu del camp magnètic terrestre i el registre ionosfèric. A causa de l'escassetat d'observacions en un lloc remot com l'Antàrtida, el registre continu d'aquestes magnituds ens permet contribuir a un millor coneixement d'aquest entorn, fent possible l'elaboració de nombrosos estudis científics i tècnics, que no haurien vist la llum sense aquests dades. Aquests estudis són de gran interès científic, ja que aquestes regions registren part dels principals efectes de la relació entre el vent solar i la magnetosfera i ionosfera terrestres.

Aquesta campanya és possible gràcies al finançament obtingut mitjançant un conveni específic de col·laboració entre la Universitat Ramon Llull i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya per recolzar al Comité Polar Espanyol per  a la continuitat de les sèries històriques, així com mitjançant el projecte CTM2014-52182-C3-1-P del Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d'Excel·lència. El projecte va començar les seves activitats el gener de 2015 i finalitzarà el desembre de 2017.

La Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I és una base científica a l'Antàrtida dependent del CSIC, a través de la seva Unitat de Tecnologia Marina. Està situada a l'illa Livingston, a l'arxipèlag de les Shetland del Sud, en les proximitats de la Península Antàrtica. La base únicament roman ocupada en l'estiu austral, entre novembre i març. Com totes les instal·lacions antàrtiques espanyoles, té com a objectiu donar suport a les activitats d'Espanya a l'Antàrtida, en particular la realització dels projectes d'investigació científica que coordina el Subprograma d'Investigació Polar del Departament Tècnic de Medi Ambient i Recursos Naturals, Direcció General de Recerca Científica i Tècnica.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Va ser fundat en 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Tarragona). El seu patronat està format per la Universitat Ramon Llull, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Agència Estatal de Meteorologia, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Institut Geogràfic Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Contacte: Pere Quintana Seguí (Cap de premsa), 977 500 511, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. J. Miquel Torta (Investigador Principal), 977 500 511, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

Campanya

1a fase

2a fase

1995-1996

Arantza Ugalde

1996-1997

Miquel Torta

Germán Solé

1997-1998

David Altadill

Lluís Gaya

1998-1999

Miquel Torta

Benito Casas

1999-2000

Benito Casas

Lluís Gaya

2000-2001

 

Lluís Gaya

2001-2002

Lluís Gaya

 

2002-2003

Santiago Marsal

2003-2004

Santiago Marsal

 

2004-2005

Germán Solé

Santiago Marsal

2005-2006

Santiago Marsal

Jordi Seguí

2006-2007

Germán Solé

Santiago Marsal

2007-2008

Santiago Marsal

Juan José Curto

2008-2009

Santiago Marsal

Miquel Ibañez

2009-2010

Santiago Marsal

Miquel Ibañez

2010-2011

Miquel Ibañez

Miquel Torta

2011-2012

Miquel Ibañez

Antoni Segarra

2012-2013

Antoni Segarra

2013-2014

 

Miquel Ibañez

2014-2015

Miquel Ibañez

Antoni Segarra

Llista de participants de l'Observatori de l'Ebre a les últimes 20 campanyes antàrtiques

 

antartida1

Arantza Ugalde, juntament amb dos dels tècnics de la Base Joan Carles I, durant el muntatge d'una

de les casetes que albergarien l'observatori geomagnètic. Foto de finals de 1995.

 

antartida2

Instal·lacions de l'Observatori Geomagnètic als voltants de la Base Joan Carles I

 

antartida3

Lluís Gaya, instal·lant l'antena per a la transmissió de les dades via satèl·lit

 

antartida4

Santiago Marsal obtenint mesures geomagnètiques

 

antartida5

Hissant la torre de les antenes del sondejador ionosfèric

 

antartida6

Miquel Ibáñez, manipulant un dels magnetòmetres