L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, mitjançant l’acord adoptat pel Ple de I’Ajuntament en sessió celebrada el dia 31 de juliol de 2014, ha renovat per 15 anys la cessió dels terrenys de les ermites de Sant Pau i de Sant Antoni a l’Observatori de l’Ebre (OE) i a l’Instituto Geográfico Nacional (IGN). Aquesta cessió permetrà que ambdues institucions puguin continuar fent les mesures sísmiques i geomagnètiques que hi realitzen des de 1999 i continuar amb les activitats de recerca i d’estudi de les vulnerabilitats dels sistemes tecnològics enfront a determinats riscos d’origen natural o antròpic. 

Fotografia d'una ermita.
L’IGN i l’OE operen, en aquests terrenys, una estació sísmica i una estació geomagnètica. L’estació sísmica pertany a la Red Sísmica Nacional i és gestionada per l’IGN. Aquesta contribueix a la localització de terratrèmols ocorreguts a la península i també està inclosa a la xarxa local que gestiona l’Observatori per a la vigilància de l’activitat sísmica al voltant del magatzem subterrani de gas CASTOR. L’estació geomagnètica és gestionada per l’Observatori. Aquesta permet mesurar i quantificar l’activitat del camp magnètic terrestre i modelar l’efecte de les tempestes sobre les xarxes de distribució elèctrica.

La col·laboració de l’OE i l’IGN amb el Municipi d'Horta de Sant Joan es remunta a l’any 1999. L’electrificació del ferrocarril (1973) va introduir molt de soroll a les mesures geomagnètiques realitzades a per l’Observatori de l’Ebre a Roquetes. Això va crear la necessitat de trobar un nou emplaçament, allunyat de fonts de soroll electromagnètic. A més, també es buscava un emplaçament que tingués millors característiques tècniques (estabilitat tèrmica, facilitat de subministrament elèctric, entre d’altres). D’altra banda, l’IGN, que forma part del patronat de l’Observatori, buscava un emplaçament a les Terres de l’Ebre per a la instal·lació d’una estació sísmica de banda ampla. Així, un cop realitzades les proves de soroll sísmic i les prospeccions magnètiques, es va localitzar un lloc adequat per ambdós propòsits situat als terrenys de les ermites de Sant Pau i Sant Antoni a Horta de Sant Joan. Finalment, l’octubre de 1999, i gràcies a l’acord de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan per a la cessió d’aquests terrenys a l’Observatori i a l’IGN per un termini de 15 anys, s’instal·laren els instruments en aquest emplaçament idoni per a la mesura de l’activitat sísmica i del camp magnètic terrestre.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). El seu patronat és format per la Universitat Ramón Llull, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, l'Agencia Estatal de Meteorología, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Instituto Geográfico Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Contacte: David Altadill (Director) i Pere Quintana (Responsable de premsa). Observatori de l’Ebre. 977 500 511. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..