Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

L'Observatori de l'Ebre (OE) participa en l'elaboració de la darrera versió del model internacional de referència de la ionosfera terrestre (IRI).

La darrera versió del model, presentada en un recent article publicat al Journal of Space Weather and Space Climate, és un pas més en la sèrie de millores que s'han anat fent al model des que fou creat als anys 60. Les millores reflecteixen els avenços en el nostre coneixement de la ionosfera terrestre.

El model IRI fou creat amb l'objectiu de tenir un mètode estàndard per descriure les característiques de la ionosfera. L'OE participa en la millora del model IRI des de l'any 2004. David Altadill, director del centre, és qui lidera els treballs de l'OE en aquest àmbit de recerca i és co-autor de l'article mencionat.

Aquest model de referència és molt utilitzat en aplicacions relacionades amb les comunicacions per radiofreqüència, l'aviació, l'exploració espacial i la meteorologia espacial.

La ionosfera és una regió de l'alta atmosfera (entre 85 i 600 km d'altitud). Es distingeix pel fet que està ionitzada per la radiació solar. Això vol dir que els electrons es deslliguen dels seus àtoms, passant a moure's lliurement en el medi. Això fa que la ionosfera jugui un rol molt important en fenòmens d'electricitat atmosfèrica. Per exemple, la ionosfera influeix la propagació d'ones de ràdio. D'aquesta manera permet que es puguin fer comunicacions de ràdio a llarga distància, que no serien possibles sense la ionosfera.

La referència de l'article mencionat en aquesta notícia és: D. Bilitza, D. Altadill, Y. Zhang, C. Mertens, V. Truhlik, P. Richards, L.-A. McKinnell, and B. Reinisch, “The International Reference Ionosphere 2012 – a model of international collaboration”, J. Sp. Weather Sp. Clim., vol. 4, p. A07, Feb. 2014.

Poden trobar més informació sobre l'IRI a l'adreça web http://IRImodel.org.

Poden trobar més notícies sobre la recerca en ionosfera de l'Observatori a http://blog.obsebre.es/?tag=ionosfera i a http://www.obsebre.es.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). El seu patronat és format per la Universitat Ramón Llull, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, l'Agencia Estatal de Meteorología, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Instituto Geográfico Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Contacte: Pere Quintana Seguí. Responsable de comunicació de l'OE. 977 500 511. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..