Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la Fundació Observatori de l’Ebre (OE) acaben de renovar el seu conveni de col·laboració. Aquesta signatura perllonga durant quatre anys més una col·laboració que s'ha mantingut pràcticament ininterrompuda durant els últims cent anys. Arran d'aquest conveni, l'OE i l’AEMET seguiran col·laborant en aquelles activitats d'observació i en projectes de recerca i desenvolupament d'interès comú.

Meteorological stationEn l’àmbit de l’observació, el conveni permetrà a l’AEMET seguir mantenint el seu programa a l'Observatori de l'Ebre i garantir la continuïtat de les sèries de dades climatològiques que per a alguns paràmetres són centenàries. L’estació meteorològica que l’AEMET i l’OE mantenen a l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, Baix Ebre) ha estat reconeguda com a Estació d'Observació a llarg termini per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Aquest reconeixement tingué lloc el maig de 2017 pels seus més de cent anys d'observacions meteorològiques i per les dades que aquesta genera, les quals resulten una eina fonamental i inestimable per a l'estudi del canvi climàtic. A més, amb aquesta col·laboració ambdues institucions incideixen en la importància de garantir la preservació i difusió del patrimoni meteorològic i climatològic.

Així mateix, ambdues institucions es donaran suport a aquelles propostes de recerca en el camp de la meteorologia, la hidrometeorologia, la climatologia i la meteorologia espacial.

En el camp de la meteorologia, la hidrometeorologia i la climatologia, l’OE posa a disposició de l'AEMET el fruit dels treballs realitzats en el marc dels projectes HUMID i POCTEFA PIRAGUA. En el marc d'HUMID, que estudia la sequera meteorològica, agronòmica, ambiental i hidrològica a escala ibèrica, l’OE posa a disposició de l’AEMET el coneixement generat sobre la dinàmica dels processos de sequera i, al mateix temps, es comparteixen els jocs de dades generats, que inclouen la base de dades meteorològiques en graella SAFRAN a escala ibèrica, les simulacions del cicle de l’aigua continental fetes amb el model SURFEX i els cabals dels rius associats, simulats amb el model RAPID. En el marc del projecte PIRAGUA, l’OE està estudiant l’evolució dels recursos hídrics dels Pirineus, a escala climatològica, tant en el passat, com en el futur. Tots els resultats d’aquest projecte seran també compartits amb l’AEMET.

En l'àmbit de la meteorologia espacial, en el marc dels projectes MAGIC-MIGA i TechTIDE, l’OE ha desenvolupat eines de predicció en temps quasireal de pertorbacions ionosfèriques lligades a esdeveniments severs de meteorologia espacial i eines de detecció i seguiment de pertorbacions ionosfèriques itinerants. Aquestes pertorbacions constitueixen una amenaça per als sistemes tecnològics que utilitzen la ionosfera. Les eines generades per l’OE són d'aplicació per a la regió d'Europa i s’està treballant per fer-les compatibles amb els serveis de l'Agència Espacial Europea, per facilitar-ne la futura integració. A més, es treballarà per fer les eines compatibles amb els estàndards de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agència Estatal de Meteorologia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i l’Institut Geogràfic Nacional.