Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Roquetes (Tarragona), 10 de novembre de 2015 -- Com és tradició, el proper diumenge 22 de novembre l'Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull - Consell Superior d'Investigacions Científiques) organitza la Jornada de Portes Obertes, en el marc de la 20a setmana de la Ciència i del projecte "Anys de Llum a la Ciutat". La jornada consistirà en una conferència, a càrrec de l'historiador de la ciència Antoni Roca, i en una visita guiada.

obsebre cartell jornada portes obertes 2015 2
La jornada, que és gratuïta i no requereix reserva prèvia, s'organitzarà de la següent manera:

  • 11:30 Conferència: La “facultat de ciències” de Tortosa: Lànderer, Paulí i Ferran a càrrec del Dr. Antoni Roca. Conferència dintre del marc de l’exposició Anys de Llum a la Ciutat per presentar els personatges científics més rellevants de finals del segle XIX i principis del XX a les nostres Terres.

  • 12:30 Visita guiada: Visita guiada a les instal·lacions de l’Observatori per donar a conèixer el seu llegat històric, patrimonial i la recerca que s’hi ha fet i s’hi fa actualment. Es visitaran els pavellons solar, meteorològic i sísmic. La visita serà guiada pels propis investigadors del centre.

  • 13:30 Visita a la Biblioteca i a l'exposició "La Mirada Microscòpica": Dintre del recorregut de la visita guiada, es podrà visitar la biblioteca i l'exposició dedicada als personatges científics de la època: Lànderer, Paulí i Ferran.

En els anys finals del segle XIX, les iniciatives i l'actuació científica i tècnica de Josep Joaquim Lànderer, Jaume Ferran i Innocent Paulí situaren Tortosa en l'avantguarda de la ciència i de la tècnica en camps tan diversos com la paleontologia, l'astronomia, la microbiologia, la fotografia, la telefonia i l'electrotècnia. Tots tres acabaren tenint trajectòries diferents: Lànderer instal·lat a Tortosa, aconsellà la Companyia de Jesús en la orientació i fins i tot l'emplaçament de l'Observatori de l'Ebre; Ferran i Paulí, traslladats a Barcelona, participaren en les primeres etapes de la recerca microbiològica a Catalunya. De l'acció de tots tres en queda un patrimoni científic, tècnic i cultural molt rellevant i ben viu.

Antoni Roca Rosell, el conferenciant, és professor d'història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya i membre del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (ETSEIB). Des de 2005 és el coordinador de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la mateixa Universitat. Des del 1993 fins al 2009 va ser president de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. El 2014, fou escollit membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia del mateix Institut. Roca centra els seus estudis en el patrimoni científic, tècnic i industrial, així com en el procés de difusió i d’assimilació de les idees científiques, principalment la física i l’enginyeria, a Catalunya i a Espanya, en el context de l’anomenada civilització europea, temàtiques sobre les quals ha publicat més d'un centenar d’articles i capítols de llibre així com una quinzena de llibres com a autor o coordinador.

"Anys de llum a la Ciutat" és un tast artístic pensat per a un espectador inquiet amb ganes d'establir una reflexió personal posterior amb l'urbanisme, la música, la ciència, l'antropologia i l'empremta social i econòmica de la Tortosa del canvi de segle. En el marc del projecte, s'ha preparat una exposició a l'Observatori de l'Ebre: "La mirada microscòpica", on s'hi reflexiona sobre les mirades que Landerer, Ferran i Paulí van aportar a la investigació contemporània.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). El seu patronat és format per la Universitat Ramon Llull, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Agència Estatal de Meteorologia, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Institut Geogràfic Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.