Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

L’Observatori de l’Ebre participa al projecte PYRENEES4CLIMA, que reuneix 40 entitats sòcies amb l’objectiu d’augmentar la resiliència en els Pirineus mitjançant la cooperació i l’aplicació de mesures i accions concretes d’adaptació al canvi climàtic en un ampli espectre de temàtiques.

banner outlet tienda moda colorido impacto rojo 9 1El nostre paper en aquest projecte, que ja ha començat oficialment, serà, en primer lloc, estudiar l’impacte del canvi climàtic sobre la demanda de reg i, en segon lloc, ajudar als regants a planificar millor la gestió dels recursos hídrics fent estimacions de la demanda de reg per a cada temporada, tot utilitzant tècniques de previsió estacional. Aquesta és una de les moltes mesures d’adaptació al canvi climàtic que es desenvoluparan en el marc del projecte.

Aprovat pel Programa Europeu LIFE el juny de 2023, el projecte està liderat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) a través de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC) i té un pressupost de gairebé 20 milions d’euros i un termini de desenvolupament de 7,5 anys. El desenvolupament de l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC) és l'objectiu principal del projecte i pretén que els Pirineus siguin un territori resilient al canvi climàtic per al 2050.

El consorci del projecte inclou set territoris competents en la matèria i 41 entitats beneficiàries externes de diferents tipus, incloent-hi centres de recerca aplicada, universitats, empreses públiques especialitzades, associacions, empreses i fundacions. La CTP-OPCC lidera aquest projecte coordinant i gestionant directament els treballs de governança i comunicació.

L'EPiCC té un enfocament sistèmic centrat en sistemes com el clima, els espais naturals resilients, població i territori, economia de muntanya adaptada i governança, i defineix 72 accions concretes a implementar. El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic, i l'EPiCC cerca abordar aquests desafiaments mitjançant l'acció transfronterera d'adaptació al canvi climàtic, integrant també algunes accions de mitigació.

La reunió de llançament, on es van organitzar taules rodones i grups de treball relacionats amb els diferents paquets de treball, va tenir lloc els dies 23 i 24 de gener a Jaca, i representa el tret de sortida del projecte a nivell operatiu i polític.