Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

El 19 de juliol de 2021, amb 88 anys d’edat, va morir el Pare Ernest Sanclement Vallespí SJ, sacerdot i físic, antic sotsdirector de l’Observatori de l’Ebre.

El Pare Ernest Sanclement, va néixer l’any 1933. Es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona l’any 1956 i va obtenir la llicenciatura en Teologia per la facultat de Teologia Sant Francesc Borja l’any 1972.

L’any 1960 va entrar a la Companyia de Jesús i l’any 1963 professava com a sacerdot. Va entrar a l’Observatori de l’Ebre com a col·laborador de la secció magnètica l’any 1969. Va compaginar aquesta tasca amb la de professor auxiliar de l’assignatura d’Electricitat a la facultat de Física de la Universitat de Barcelona (1970 – 1976) i amb la de professor invitat de la Relació Sol-Camp Geomagnètic a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (1970 – 1986). A l’Observatori de l’Ebre va ser cap de la Secció Magnètica (1991 – 2000), arribant a ostentar també el càrrec de sotsdirector del centre. Es va especialitzar en el camp geomagnètic d’origen extern (vent solar, pulsacions magnètiques ...) col·laborant també amb el Servei Internacional de Variacions Magnètiques Ràpides. 

Va treballar intensament en la reducció dels magnetogrames i en el tractament de les dades de l’estació magnètica d’Ebre. Amb l’electrificació de la línia de tren Barcelona-València, va impulsar el trasllat de l’estació magnètica a un lloc remot per evitar les interferències produïdes per aquella electrificació. Com a cap de la secció magnètica va promoure la renovació de la instrumentació, essent clau en el pas de la instrumentació analògica a la digital.

Per la seua versatilitat i capacitat d’entomar nous desafiaments, va ser l’encarregat de posar en marxa el pioner centre de càlcul de l’Observatori i, després,  va viure en primera persona la revolució dels primers ordinadors personals. Va programar en una diversitat de llenguatges (assemblador, FORTRAN, QBasic,...) donant servei a totes les necessitats del centre, des de l’administració fins a l’anàlisi de dades científiques.

Home d’una gran senzillesa i cultura, feia les delícies dels visitants que acudien a l’Observatori per conèixer de ben a prop l’activitat del centre. Les seves explicacions transmetien amb claredat moltes nocions sobre la física de la Terra i del Sol.

Dins de la seua tasca pastoral cal destacar el seu ajut a l’església de Roquetes.

L’any 2011, el Pare Sanclement, junt amb la resta dels jesuïtes que encara es trobaven a l’Observatori, va marxar del centre,  essent destinat al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès. Amb aquesta marxa es tancava una de les pàgines més brillants de la història científica d’aquestes terres, la fundació i desenvolupament d’un observatori geofísic per part de la Companyia de Jesús. Aquesta aventura que va començar fa més de cent deu anys, afortunadament encara està viva i, fidels als seus orígens, el centre segueix treballant en l’observació i la recerca de les relacions Sol-Terra, entre altres temes geofísics, essent un referent mundial en el seu camp. Però aquesta realitat no haguera estat possible sense el treball abnegat d’un grapat de persones entre les quals comptem al Pare Sanclement, que van donar el millor de la seua vida al servei de la Companyia de Jesús i de l’Observatori de l’Ebre.

L’Observatori de l’Ebre ofereix el condol a la seva família i a la Companyia de Jesús. Descanse en pau.

sanclement

Fotografia: El pare Ernest Sanclement (al centre) junt amb el pare Luis Alberca (a la dreta) i el germà Isidre Moncal (a l’esquerra) durant l’acte d’homenatge en el seu comiat de l’Observatori de l’Ebre l’any 2011.