Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i l’Observatori de l’Ebre han signat un conveni de col·laboració per al manteniment de diverses estacions sísmiques ebrenques i per a la digitalització de part del fons documental relacionat amb la sismologia d’aquesta darrera institució.

Els directors de l’Observatori, David Altadill (esq.), i de l’ICGC, Jaume Massó (dreta), signant el conveni de col·laboració.Així, ambdues entitats col·laboraran per mantenir les estacions sísmiques EBR (Ebre), ALCN (Alcanar) i ALCX (Alcalà de Xivert) i facilitar l’intercanvi i difusió de les dades. També es treballarà per digitalitzar sismogrames –enregistraments de terratrèmols- fets amb tecnologia analògica i butlletins sismològics del fons documental de l’Observatori. L’objectiu és apropar la informació d’alt valor científic als estudiosos d’aquestes disciplines i preservar el coneixement històric.

Cal tenir present que l’Observatori de l’Ebre, institut universitari de la Universitat Ramon Llull, és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi de fenòmens geofísics creada el 1904, amb una llarga tradició en matèria d’observació sismològica i d’altres paràmetres geofísics, que ha acumulat un gran fons documental.

Col·laboració científica continuada

El conveni signat ara s’emmarca en la línia de col·laboració que l’ICGC i l’Observatori mantenen des de fa anys. Fruit d’aquesta col·laboració, per exemple, es va poder recuperar el registre de l’estació sísmica de l’Observatori, la més antiga de Catalunya, que va interrompre l’activitat fa uns anys per problemes tècnics. Molt semblant al que succeeix en els estudis climàtics, mantenir el registre continu en un mateix indret permet comparar les similituds i diferències de terratrèmols ocorreguts a qualsevol part del món i aprofundir així en el seu coneixement.

D’altra banda, fruit de la seva llarga trajectòria, l’Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic i un extens fons cartogràfic. L’Observatori i l’ICGC col·laboren fa temps en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació. Aquest fons escanejat es lliura a l’Observatori i forma part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.

El Patronat de l’Observatori està format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional, els departaments d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).